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If you ask most people to define “travel distance,” they would probably respond with something
along the line of, “How far | have go on | my next business or vacation trip.” But in building code
parlance, travel distance has a completely different meaning.

Although not specifically defined in the International Building Code (IBC), travel distance is
described in Section 1016.1 (2009 IBC) as

the maximum length of exit access travel, measured from the most remote point within a story along
the natural and unobstructed path of egress travel to an exterior exit door at the level of exit
discharge, an entrance to a vertical exit enclosure, an exit passageway, a horizontal exit, an
exterior exit stairway or an exterior exit ramp, [which] shall not exceed the distances given in
Table 1016.1.

In essence, it is the tota distance an occupant must cover to reach an exit as defined by the IBC (See
Figure 1). The concern with travel distance is to ensure that occupants can reach an exterior door or
protected exit enclosure without having to take an extremely long path to get there, thus reducing the
occupants exposure to a potential hazard.

Travel Distance =A+B +C Table 1016.1 provides the limitations
on travel distance based on occupancy and
the installation of a sprinkler system. For
most nonsprinklered occupancy groups,

| this distance is 200 feet. With a sprinkler
F’\ ™ ‘ system installed, this distance increases to
250 feet, but for B occupancies, it increases
Egl q T ’;3 B4 10 300 feet. Nonsprinklered Groups F-2, S-
[&/ W 2, and U are limited to 300 feet (400 feet
' when sprinklered). Group | and H
occupancies have various travel distances
i Py listed, but are limited to only sprinklered
buildings, since these occupancies are
required to be sprinklered per Section
Figure 1 - Determining travel distance. 903.2.

Measuring Trave Distance

The measurement of travel distance within a space, as the IBC description indicates, must follow a
path that would ordinarily be followed. In most cases, a space will be filled with furniture, fixtures, and
equipment (FF&E) that would typically require an orthogonal path of travel through the space to reach the
exit or exit access doorway (See Figure 2a). However, using a direct path to the doorway would not
provide arealistic path (See Figure 2b)—only in avery few situations would such a path be acceptable.

|
© 2009 RLGA Technical Services LLC — www.specsandcodes.com The Code Corner No. 29 — Travel Distance — Page 1




RLCIN

Technical Services

No. 29 — September 2009

There is no codified method for determining travel distance, but the ssmplest approach is to start at
the farthest point and follow the perimeter of the space until an exit or exit access doorway is reached
using the shortest route possible (See Figure 2c). However, it is not necessary to take the measurement
right at the wall. Since an occupant will follow a path that allows some clearance from objects such as
walls, measuring the path at a reasonable distance from the wall is acceptable. The IBC does not
prescribe a distance, but NFPA 101, Life Safety Code, establishes a 12-inch clearance, which may be used
asaguide.

1 ‘/i'. ?/)l
..'. ............................... ®
(@) Orthogonal path (b) Improper path (c) Acceptable path

Figure 2 - Determining the egress path for measuring travel distance.

Although this method is imprecise, it delineates a path having a distance comparable to one that
weaves through FF&E. It is understandable that the FF& E layout could create a path that is shorter or
longer than the method described above, but since the layout of a space is unknown and can vary
throughout a building' s life, the method described above is generally accepted by building departments.

As the description states, travel distance is limited to
“within a story.” However, two exceptions permit the travel
distance to be measured along unenclosed stairways and ramps
that connect two stories for occupancies other than Groups H .
and I. When unenclosed stairways or ramps are used, the
travel distance measurement must include the path of travel e .
along these egress components until an exit is reached (See '
Figure 3). For stairways, the measurement is taken parallel to
the dlope made by the stair tread nosings and not parallel to the
treads (See Figure 4). B i G <1

Special Conditions Figure 3 - Travel distance along unenclosed
stairs or ramps.

Up to this point, the discussion on travel distance has Trav@ance |
focused on the general requirements. However, there are
special conditions that are found under footnote “a’ of Table
1016.1 that may restrict or extend the travel distances listed in
the Table.

Covered mall buildings have special circumstances unique
to that building type. Therefore, the genera requirements for
travel distance within them are modified in Section 402.4.4.
Wlth|n tenant SpaceS, the tl’avd diS[ance iS I|m|ted to 200 feet Figure4 - Measurement of travel distance
from any point to an exit or the entrance to the mall.  gong stairsisparallel to the stair slope.
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Additionally, another 200 feet is permitted from any point within the mall to an exit. Therefore, a Group
M mall building can have a travel distance up to 400 feet compared to the 250 feet alowed by Table
1016.1 (The distance for a sprinklered building is used since covered mall buildings are required to be
sprinklered per Section 402.9).

Other special conditions provided in the Table's footnotes include atriums, assembly seating, Groups
-2 and 1-3, refrigerated rooms and spaces, refrigeration equipment rooms, temporary structures,
pedestrian walkways, and buildings with one exit. Of that list, the following are commonly encountered:

o For atriums, if the required means of egressis through an atrium, only 200 feet of the permitted travel
distance can be within the atrium.

e For assembly seating, the travel distanceis limited to 200 feet (250 feet in sprinklered buildings) and
must be measured along the aisles and aisle accessways to an exit. An aide accessway is the path
within the rows of seating that lead to the main aisles. For open-air seating, the travel distance is 400
feet, and in buildings of Types| or Il construction, the travel distanceis unlimited.

o For buildings that are eligible to have one exit, the travel distance is limited based on the occupancy
group, occupant load, and the story height. The travel distances prescribed vary in length, but all are
significantly less than the distances permitted in Table 1016.1.

o For refrigeration equipment rooms, an exterior exit access doorway is required to be within 150 feet
of al portions of the room.

Another provision in Section 1016.2 for exterior egress balconies alows an extension up to 100 feet
to the travel distances permitted in Table 1016.1. This provision can apply to any occupancy group when
the last portion of the exit access leading to an exit occurs on an exterior egress balcony. Therefore the
travel distance to the beginning of the exterior egress balcony can be no longer than the distance indicated
in Table 1016.1, and the travel distance on the balcony to an exit can be no longer than 100 feet.

Common Path of Egress Travel

An article on travel distance would not be complete without mentioning the “common path of egress
travel.” The common path of egresstravel, or CPET, is defined in the IBC as:

That portion of exit access which the occupants

. Paint where a
are required to traverse before two separate and choice of o
distinct paths of egress travel to two exits are i
available. Paths that merge are common paths of d R ™
travel. Common paths of egress travel shall be _, é. ................................ R .;3 .

included within the permitted travel distance.

In other words, when occupants are restricted to :
one path before they have a choice of going in two ST —
directions to reach separate exits, that one path is the A
CPET (See Figure 5). In al occupancies, except for — 5
Groups H-1, H-2, H-3, and -3, the CPET is limited to
75 feet. For Groups H-1, H-2, and H-3 occupancies, it
is limited to 25 feet, and for Group 1-3 it is limited to
100 feet. Figure 3 - Identifying the common path of egress

travel
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There are two exceptions that allow the CPET to be extended. One exception allows the CPET to be
100 feet in Groups B, F, and S if the buildings are sprinklered throughout. The second exception allows
the CPET to be 100 feet in tenant spaces of Groups B, S, and U when the occupant load is 30 or less.

As stated in the last part of the definition, the CPET is included within the permitted travel distance
and is measured using the same principles. For example, a nonsprinklered Group B building is allowed
100 feet of travel distance per Table 1016.1. Within that distance, 75 feet is permitted to be a common
path of egresstravel.

The Positive Side of Travel Distance

Establishing the maximum distance that occupants must traverse before reaching an exit is essentia
to an effective building code, even though the distances may seem a little restrictive from a design
viewpoint. On the positive side, the limitations are only applicable to one of the available exits; if other
exits are provided, they may be at distances greater than the permitted travel distance.

Furthermore, since measuring travel distance is not rocket science, measuring to the nearest inch is
unnecessary—rounding to the nearest foot is acceptable. Also, if you are over the maximum by a short
distance (5 feet or less, depending on the permitted travel distance), you may be able to diminate the
excess distance by making reasonable minor adjustments to the path’ s location.

As the saying goes, “All roads lead to Rome,” which essentially means, “ Different paths can take you
to the same place.” When it comes to means of egress, the “same place” is the building exterior. But,
unlike the roads to Rome, you don’t want the trip to be along one when danger is present, so restrictions
on travel distance must be established.

To comment on this article, suggest other topics, or submit a question regarding codes, contact the author
at ron@specsandcodes.com.

About the Author: Ronald L. Geren, AlA, CH, CCS, CCCA, CIP, is an ICC Certified Building Plans
Examiner, and is the principal of RLGA Technical Services located in Scottsdale, Arizona, which
provides specifications and code consulting services to architects, engineers, owners, and product
manufacturers. A 1984 graduate of the University of Arizona, Ron has over 24 years of experience with
military, public, and private agencies.
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